Podnieś poziom swojej energii – 5 produktów, które powinny znaleźć się w Twojej diecie

almond-21502_1280

Koncentracja zgodnie z definicją to umiejętność skupienia się na danym przedmiocie, wydarzeniu, zjawisku lub myśli. Od niej w dużej mierze zależy czas, jaki musimy przeznaczyć na rozwiązanie danego problemu. Jeśli z jakiegoś powodu nie możemy się skoncentrować automatycznie tracimy o wiele więcej czasu na wykonanie powierzonego nam zadania…
 
Na poziom koncentracji wpływają takie czynniki jak: nasze osobiste predyspozycje, styl życia oraz bodźce zewnętrzne (np. nikt nie ułoży miesięcznego planu działania, gdy za ścianą prowadzone są prace budowlane). Gdy zauważamy, że trudniej skupić nam uwagę, pracujemy mniej wydajnie i spełnienie codziennych obowiązków zajmuje nam coraz więcej czasu warto przypatrzyć się trzem filarom zdrowia do których należą: dieta, aktywność fizyczna i sen.
 
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na wybrane składniki mineralne i witaminy, które faktycznie wpływają na poprawę koncentracji, pamięci i wspomagają nasz mózg. Mówimy tu o witaminach z grupy B, witaminie C i E, β-karotenie oraz magnezie.
 
Ważne jest także, aby nasza dieta była zbilansowana i składała się głównie z produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym, dzięki czemu glukoza jest uwalniana powoli, co umożliwia wykonywanie pracy bez uczucia zmęczenia, głodu czy rozdrażnienia. Nie potrzebujemy także słodkich przekąsek w ciągu dnia, aby poprawić poziom energii.
 
O to lista 5 produktów spożywczych, które warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu:
 
1. Płatki owsiane
Mogą być dodane do jogurtu, maślanki lub smoothie. Są też błyskawiczne w przygotowaniu. W ciągu 5 minut masz gotowe i pożywne śniadanie. Wystarczą 3 łyżki płatków i szklanka 2% tł. mleka. Każdego dnia można wybrać także inny dodatek: orzechy, nasiona lub świeże owoce. Pamiętajmy jednak, żeby rano nie jeść zbyt obficie, ponieważ według ekspertów utrudnia to koncentrację w ciągu dnia. Śniadanie powinno być zjedzone w ciągu 30 minut po przebudzeniu.

2. Łosoś
Cytując hasło kampanii społecznej: „Ryba jest dobra na wszystko” warto od czasu do czasu sięgnąć nie tylko po łososia, ale także makrele, śledzia czy pstrąga. Oczywiście nie mamy tu na myśli ryb w tłustych, śmietanowych sosach. Ryby są bogate w kwasy omega-3 wpływające na poprawę pamięci. Kwasy omega-3 wspomagają budowę komórek mózgowych i wzmacniają synapsy odpowiadające za pamięć.

3. Szpinak
To źródło luteiny, kwasu foliowego oraz β-karotenu. Kwas foliowy przyczynia się do obniżenia poziomu homocysteiny, której wysokie stężenie wiążę się z dużą ilością mięsa w diecie. Działanie kwasu foliowego chroni nas przed szkodliwym wpływem homocysteiny, czyli szybszym rozwojem chorób układu krążenia, a także chorobą Alzheimera. Szpinak można wykorzystać w sałatkach, zapiekankach lub jako dodatek do kanapek.

4. Woda
To z niej składa się głównie nasze ciało. Zapewnia prawidłowy przebieg większości procesów w organizmie, a jeśli jesteśmy odwodnieni pojawiają się problemy z koncentracją. Napoje energetyczne i kawa jeszcze bardziej pogłębiają ten stan. Dlatego zawsze trzymaj przy biurku butelkę z wodą, jeśli nie lubisz pić samej wody wystarczy dodać do niej listek mięty, plasterek cytryny i schłodzić.

5. Orzechy i nasiona
Znajdziemy w nich witaminę E, kwasy omega-3, cynk oraz witaminę B6. Wyżej opisaliśmy korzyści płynące ze wzbogacenia diety w kwasy omega-3. Kolejny składnik, którym jest cynk odpowiada za szybkość przesyłania informacji i sygnałów w naszym mózgu. Z kolei witamina B6 bierze udział w syntezie dopaminy. Dzięki niej łatwiej zrozumieć nam złożone zagadnienia i formułować odpowiednie rozwiązania. Orzechy i nasiona to także szybka przekąska w pracy. Trzymaj małą paczuszkę zawsze pod ręką, kiedy złapie Cię głód szybko sobie z nim poradzisz.
 
hrs0605

A dla zabieganych proste przepisy na sałatki:
 
Sałatka z kurczakiem
Składniki: Mięso z piersi kurczaka bez skóry – 150 g (1 filet), papryka czerwona – ½ średniej sztuki, pomidor – 2 sztuki, orzechy włoskie – 2 łyżki, cebula czerwona – 1 mała sztuka, ostra papryka w proszku, bazylia, pieprz.
Sposób przygotowania: Posiekaj paprykę w kostkę. Podsmaż pokrojonego w kostkę i natartego przyprawami kurczaka z poszatkowaną cebulą. Wymieszaj z pomidorami i papryką. Posyp posiekanymi orzechami.

Sałatka z makrelą wędzoną
Składniki: Ser typu „Feta” – 50g, makrela wędzona – 100g, ogórek zielony – 1 średni, pomidor- 2 średnie, pieprz i sól.
Sposób przygotowania: Rozdziel rybę na mniejsze kawałki i wymieszaj z serem. Dodaj pokrojonego ogórka i pomidora. Dopraw do smaku.

Sałatka z twarogu, pomidorów i papryki
Składniki: Jogurt naturalny- 1/3 opakowania 150g, ser twarogowy chudy- 1 kostka, papryka czerwona – ½ sztuki, pomidor- 1 sztuka, pieprz i sól.
Sposób przygotowania: Pomidora obierz ze skórki, wyrzuć gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę, tak samo paprykę. Wymieszaj z twarogiem połączonym z jogurtem. Posól i popieprz.
 
 
Źródło: eHealth Polska Spółka z o.o. właściciel portalu zdrowotnego kalorynka.pl
 
 
 

Z przyjemnością poznamy Twoją opinię

Skomentuj

Wystarczy 5 sekund aby być zawsze na bieżąco.

Zapisz się do naszego newslettera tutaj:

Informacje o najciekawszych artykułach i nowościach w świecie HR.





Dziękujemy za zapisanie do naszego newslettera. Od teraz będziesz na bieżąco ze światem HR.

Share This
HRstandard.pl
Login/Register access is temporary disabled