Kto wyemigruje do Niemiec po pracę

Od 1 maja 2011 Polacy będą mogli bez ograniczeń podejmować pracę w Niemczech, Austrii i w Szwajcarii. Do pracy tylko w Niemczech może wyjechać 300-400 tys. naszych rodaków. Zatrudnienie będą mogli znaleźć głównie pracownicy z wykształceniem technicznym, np. elektrycy, elektronicy, inżynierowie budowlani.


Jak wynika z sondażu przeprowadzonego przez Instytut Gfk, blisko dwie trzecie Niemców obawia się otwarcia rynku pracy i konkurencji ze strony pracowników ze wschodnioeuropejskich państw. Tymczasem, z uwagi na utrzymujące się niedobory pracowników w niektórych zawodach i starzenie się społeczeństw, zarówno dla Niemiec, Austrii, jak i Szwajcarii, przyjęcie pracowników z zewnątrz jest konieczne do dalszego rozwoju gospodarczego. Wskazywali na to uczestnicy konferencji “Otwarcie rynków pracy – szanse i zagrożenia”, którą zorganizowali Polskie Forum HR, członek PKPP Lewiatan, oraz Polsko Niemiecka Izba Przemysłowo- Handlowa.

Szacuje się, że do pracy w Niemczech może wyjechać 300 – 400 tys. Polaków. Najbardziej poszukiwane zawody to: pracownicy z wykształceniem technicznym (np. elektrycy, elektronicy, mechanicy precyzyjni, mechatronicy, inżynierowie budowlani), wykwalifikowani sprzedawcy, informatycy, lekarze i personel medyczny i przedstawiciele handlowi. Niemiecki rynek pracy może przyjąć około 14 tys. mechaników i monterów urządzeń elektrycznych i elektronicznych, około 12 tys. pracowników branży finansowej i bankowej, 12 tys. opiekunek, około 10 tys. pracowników branży hotelarskiej.

Młodzi Polacy mają też szansę na darmową naukę zawodu w Niemczech, m. in. dzięki indywidualnym projektom edukacyjnym landów niemieckich, bądź też wybranych niemieckich izb przemysłowo handlowych. Przykładem jest program Turyngii „Transnational-Dual”, w ramach którego poszukiwane są osoby do zdobycia kwalifikacji w kilkunastu zawodach, m.in.: mechanika samochodowego, piekarza, tapicera, kucharza, pracownika restauracji, pracownika hotelu, szwacza. Osoby chętne do udziału w projekcie powinny mieć 16-25 lat i poświadczoną dokumentem uznawanym w Niemczech znajomość języka niemieckiego na poziomie B1 (matura na poziomie podstawowym lub rozszerzonym albo certyfikat Instytutu Goethego). Należy też przedłożyć świadectwo ukończenia gimnazjum, technikum lub liceum ogólnokształcącego. Staż odbywa się w tzw. dualnym systemie kształcenia i łączy zajęcia teoretyczne w szkołach z praktycznymi w niemieckich przedsiębiorstwach. Praktykant otrzymuje zwykle wynagrodzenie rzędu maksymalnie kilkuset euro miesięczni i może liczyć na pomoc w znalezieniu zakwaterowania. Więcej informacji na www.ahk.pl/szkolenia i kursy/aktualności.


Źródło: Polska Konfederacja Pracodawców Prywatnych Lewiatan

      HRstandard.pl
      HRstandard.pl
      Login/Register access is temporary disabled