Kolejne spotkanie listopadowe, w którym uczestniczyłam, to Śniadanie HR na temat Front Office VS Back Office. Wyniki badania „Top Employer for Top Management HAYS Polska” organizowanego przez Wolters Kluwer.
Panie Jadwiga Naduk i Marta Aserigadu przedstawiły wyniki badania 1100 menedżerów dotyczące motywacji. Dzięki temu badaniu określono też profil menedżerów polskich w poszczególnych specjalnościach, np. HR i sprzedaży.
To, co wydaje mi się najważniejsze z tych wyników, to że menedżerowie najczęściej nie postrzegają organizacji jako spójnej całości i czynnikami motywującymi tworzącymi idealne środowisko pracy są dla nich:
• Możliwość rozwoju
• Pozycja rynkowa firmy
• Wynagrodzenie
• Poczucie stabilności
Zauważono w badaniu niewielkie różnice w preferencjach kobiet i mężczyzn dotyczące kolejności, ale nie rodzaju pierwszych kilku czynników.
Inaczej już wygląda sprawa, jeśli spojrzymy na dział, za który menadżer odpowiada. I tak np. menadżerowie HR jako istotne czynniki motywujące podają:
• Pozycja rynkowa firmy
• Opinia dobrego pracodawcy
• Przemyślana strategia firmy
W drugiej, dyskusyjnej części spotkania, próbowaliśmy wspólnie odpowiedzieć na pytanie, jak można zadbać o rozwój menadżerów najwyższych szczebli tak, aby nie szukali rozwoju poza organizacją. Stwierdziliśmy, że dla niektórych (Marta Aserigadu nazwała ich „rewolucjonistami”) częste zmiany są konieczne i dla takich osobowości można proponować np. sabbatikal (bezpłatny urlop od 2 miesięcy do roku). Rozwiązaniem dla nich może być też interim management. W przypadkach innych osobowości (roboczo nazwanych „do utrzymania”) bardziej użyteczne mogą być awanse poziome, studia podyplomowe (nawet jeśli kolejne), czy udział w projektach międzydziałowych. Uczestnicy wskazali potrzebę tworzenia zespołów menedżerskich i wychodzenia z silosów. Zgodziliśmy się też, że punktem wyjścia do znalezienia motywacji menedżerów jest coaching, który warto stosować nie tylko dla najwyższego szczebla.
A serwowane w przerwie kanapki i sałatka owocowa były pyszne:). Przyjemnie było spędzić ten deszczowy poranek w restauracji Halka.
Image courtesy of Ambro/FreeDigitalPhotos.net