Co motywuje menedżerów HR?

uhjKolejne spotkanie listopadowe, w którym uczestniczyłam, to Śniadanie HR na temat Front Office VS Back Office. Wyniki badania „Top Employer for Top Management HAYS Polska” organizowanego przez Wolters Kluwer.

 

 

 

 

 

 


Panie Jadwiga Naduk i Marta Aserigadu przedstawiły wyniki badania 1100 menedżerów dotyczące motywacji. Dzięki temu badaniu określono też profil menedżerów polskich w poszczególnych specjalnościach, np. HR i sprzedaży.
 
To, co wydaje mi się najważniejsze z tych wyników, to że menedżerowie najczęściej nie postrzegają organizacji jako spójnej całości i czynnikami motywującymi tworzącymi idealne środowisko pracy są dla nich:
 
• Możliwość rozwoju
• Pozycja rynkowa firmy
• Wynagrodzenie
• Poczucie stabilności
 
Zauważono w badaniu niewielkie różnice w preferencjach kobiet i mężczyzn dotyczące kolejności, ale nie rodzaju pierwszych kilku czynników.
 
Inaczej już wygląda sprawa, jeśli spojrzymy na dział, za który menadżer odpowiada. I tak np. menadżerowie HR jako istotne czynniki motywujące podają:
 
• Pozycja rynkowa firmy
• Opinia dobrego pracodawcy
• Przemyślana strategia firmy
 
W drugiej, dyskusyjnej części spotkania, próbowaliśmy wspólnie odpowiedzieć na pytanie, jak można zadbać o rozwój menadżerów najwyższych szczebli tak, aby nie szukali rozwoju poza organizacją. Stwierdziliśmy, że dla niektórych (Marta Aserigadu nazwała ich „rewolucjonistami”) częste zmiany są konieczne i dla takich osobowości można proponować np. sabbatikal (bezpłatny urlop od 2 miesięcy do roku). Rozwiązaniem dla nich może być też interim management. W przypadkach innych osobowości (roboczo nazwanych „do utrzymania”) bardziej użyteczne mogą być awanse poziome, studia podyplomowe (nawet jeśli kolejne), czy udział w projektach międzydziałowych. Uczestnicy wskazali potrzebę tworzenia zespołów menedżerskich i wychodzenia z silosów. Zgodziliśmy się też, że punktem wyjścia do znalezienia motywacji menedżerów jest coaching, który warto stosować nie tylko dla najwyższego szczebla.
 
A serwowane w przerwie kanapki i sałatka owocowa były pyszne:). Przyjemnie było spędzić ten deszczowy poranek w restauracji Halka.
 
 
Image courtesy of Ambro/FreeDigitalPhotos.net
 

Z przyjemnością poznamy Twoją opinię

Skomentuj

Wystarczy 5 sekund aby być zawsze na bieżąco.

Zapisz się do naszego newslettera tutaj:

Informacje o najciekawszych artykułach i nowościach w świecie HR.





Dziękujemy za zapisanie do naszego newslettera. Od teraz będziesz na bieżąco ze światem HR.

Share This
HRstandard.pl
Login/Register access is temporary disabled