List Otwarty do menedżerów MSP

W obliczu wyzwań gospodarczych, jakie stoją przed polskimi firmami w najbliższych latach, zwracamy się do Państwa z apelem o zwrócenie większej uwagi na podnoszenie kompetencji kadr. Każdy przedsiębiorca powinien dostosowywać kwalifikacje swojego zespołu do dynamicznie zmieniającej się sytuacji gospodarczej. Żyjemy w świecie ciągłych przemian, aby za nimi  podążać z sukcesem, potrzeba szczególnych umiejętności.

Dziś rozwój przedsiębiorstwa zależy od systematycznego zarządzania  wiedzą zespołu i wdrażania kultury samokształcenia. Wyszkolone kadry, tworzące dobrze funkcjonujące, innowacyjne firmy, to stabilna i konkurencyjna gospodarka. Tymczasem w Polsce aż ¼ przedsiębiorców sektora MSP nie uczestniczy w szkoleniach i nie zauważa potrzeby podnoszenia kwalifikacji zawodowych swojego zespołu. A to właśnie małe i średnie firmy są podstawowym budulcem PKB. Zwracamy się z apelem do menedżerów, szczególnie sektora MSP, o spojrzenie na swoich pracowników jak na wartościowy kapitał, o który należy i warto  dbać.

Jak wynika z doświadczeń naszych przedsiębiorstw i organizacji oraz obserwacji trendów obecnych od lat na rynkach zachodnich, inwestowanie w szkolenia zespołu przekłada się na wzrost efektywności, lepszy przepływ informacji, trwalsze wzajemne relacje oraz większą lojalność wobec pracodawcy. Oznacza to, że przy relatywnie niskich nakładach na szkolenia  pracowników, firmy zyskują trwałe narzędzia do budowania przewag konkurencyjnych. Dlatego zachęcamy wszystkich, którzy chcą dynamicznie rozwijać swoje przedsiębiorstwa, do aktywnego włączenia  w akcję „2010 rokiem inwestycji w kadry”. Zapraszamy do poparcia tej idei poprzez konkretne działania: zbadanie potrzeb szkoleniowych w Państwa firmach, zaplanowanie szkoleń i ich przeprowadzenie. Aby ułatwić ten pierwszy krok, został przygotowany specjalny portal z ofertą szkoleń, m.in. współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej, www.inwestycjawkadry.pl oraz uruchomiono infolinię  0801 808 108. Przedsięwzięcie jest realizowane na zlecenie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.

Jesteśmy przekonani, że najwłaściwszą drogą do wzmacniania pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstw, jest inwestowanie w pracowników. Efekty, jakie Państwo zobaczycie w wyniku podjęcia takich działań, będą tego najlepszym dowodem.

Z poważaniem

Henryka Bochniarz, Prezydent Polskiej                                                                                                                Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan

Bożena Lublińska – Kasprzak, Prezes Polskiej Agencji                                                                                                                Rozwoju Przedsiębiorczości

prof. dr hab. Urszula Sztanderska, Wydział                                                                                                                 Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego

Aneta Wilmańska, Zastępca Prezesa Polskiej Agencji Rozwoju                                                                                                                 Przedsiębiorczości

Andrzej Arendarski, Prezes Krajowej Izby Gospodarczej

prof. dr hab. Janusz Czapiński, Wydział Psychologii                                                                                                                 Uniwersytetu Warszawskiego

Aleksander Drzewiecki, Polska Izba Firm Szkoleniowych

Marek Goliszewski, Prezes Business Centre Club

Piotr Palikowski, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia                                                                                                                  Zarządzania Kadrami

Z przyjemnością poznamy Twoją opinię

Wystarczy 5 sekund aby być zawsze na bieżąco.

Zapisz się do naszego newslettera tutaj:

Informacje o najciekawszych artykułach i nowościach w świecie HR.

Dziękujemy za zapisanie do naszego newslettera. Od teraz będziesz na bieżąco ze światem HR.