Jak pracodawca może wesprzeć kiedy pojawia się wypalenie zawodowe?

Wypalenie zawodowe jest jedną z najczęstszych reakcji organizmu na chroniczny stres i nadmierną ilość obowiązków w miejscu pracy. Widoczne jest po braku energii i spadku sił. Kiedy się zaczyna czujemy mniejszą motywację do działania oraz obniżenie nastroju. W efekcie zaczynamy pracować mniej efektywnie, odczuwamy frustrację z wykonywanych obowiązków i niezadowolenie z siebie. Coraz częściej w miejscu pracy zwraca się uwagę, aby efektywna praca przynosiła również zadowolenie pracownikom z ich rezultatów działania. W jaki sposób zatem pracodawca może wesprzeć swojego pracownika?

 

Najbardziej narażone na wypalenie zawodowe są osoby pracujące w bliskim kontakcie z innym ludźmi na przykład lekarze, policjanci czy pracownicy działu obsługi klientów. Nie bez znaczenia są również cechy charakteru. Osoby ambitne, perfekcjoniści i pracoholicy chorują dużo częściej. Większą podatność mają również osoby samotne oraz te bardzo angażujące się w powierzone im obowiązki ponieważ często szukają w pracy sensu swojego życia lub uzależniają od niej swoją wartość.

 

Wypalenie zawodowe może objawiać się coraz mniejszym zainteresowaniem sprawami zawodowymi oraz niechęcią do pracy. Zaczyna pojawiać się przekonanie o braku kompetencji i utrata wiary we własne możliwości. Praca przestaje interesować i mogą nawet pojawiać się takie objawy jak bezsenność, bóle głowy czy częstsze przeziębienia.

 

Kiedy pracownik zaczyna odczuwać dolegliwości związane z wypaleniem zawodowym spada jego produktywność oraz zaczyna pojawiać się absencja w miejscu pracy. Brak wykonanych zadań czy konieczność wdrożenia nowych pracowników przekłada się na dodatkowe koszty, które musi ponieść pracodawca.

 

Aby nie dopuścić do rozwinięcia wypalenia zawodowego należy przestrzegać higieny pracy. Zbilansowania dieta, ośmiogodzinny sen  oraz porcja ruchu będą poprawiać nasze samopoczucie i zwiększą odporność na stres. Skuteczną pomoc może zaoferować również pracodawca. Jak wynika z badania „Firma w trendzie zdrowia i zero waste” przeprowadzonego przez Dailyfruits co trzeci pracownik chętnie skorzystałby z benefitów wspierających jego zdrowie oraz tych związanych ze sportem oraz aktywnością fizyczną (24%).

 

Bardzo ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym. Poza pracą powinniśmy się relaksować, uprawiać sport i spędzać czas z rodziną. Dowolna aktywność, która sprawia nam przyjemność jest kluczowa aby odpocząć psychicznie.

 

Aby właściwe zadbać o samopoczucie ważna jest również odpowiednia dieta. Powinniśmy wzbogacić nasze posiłki w produkty bogate w tryptofan dzięki któremu pomagamy sobie w walce z bezsennością, lękami czy depresją. Takie produkty to jaja, mięso, ryby, nabiał, orzechy, gorzka czekolada, banany, wiśnie, awokado, olej lniany, strączki, spirulina. Powinniśmy również dbać o źródła kwasu foliowego, żelaza, magnezu, witamin z grupy B oraz co może być zaskoczeniem – węglowodanów, szczególnie tych z pełnoziarnistych źródeł. Pozwoli to rzadziej rozwijać napięcia, zakłócenia nastroju czy koncentracji. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

 

Jak wynika z badania pracownicy chętnie skorzystaliby z takich benefitów jak owoce i warzywa oraz inne zdrowe przekąski dostępne w biurze (44%), opieki medycznej w szerokim zakresie (38%), spotkań ze specjalistami np. dietetykiem (29%), cyklicznych programów edukacji żywieniowej (25%), dni zdrowia, konsultacji żywieniowych, eventów dietetycznych (23%), wspólnych ćwiczeń lub gry zespołowych (14%) czy dostępu do rowerów firmowych (11%).

 

Pracownicy uważają, że edukacja żywieniowa prowadzona w firmie mogłaby im pomóc. 29% respondentów deklaruje, że zajada stres i chce zmienić nawyki żywieniowe, 26% osób deklarowało, że choruje i napotyka sprzeczne informacje na temat diet, 23% ankietowanych ma za sobą wiele nieudanych prób odchudzania na własną rękę, a 17% biorących udział w badaniu zmaga się z nadwagą lub otyłością i chętnie skorzysta z pomocy specjalistów.

 

W ramach programu edukacji żywieniowej w firmie największym zainteresowaniem cieszyły się konsultacje z dietetykiem i analiza składu ciała (41%). Co trzeci pracownik byłby również chętny aby zostać objętym długotrwałą opieką dietetyka, a 23% osób chętnie wysłuchałaby wykładu prowadzonego przez specjalistę i skorzystało z materiałów edukacyjnych o zdrowym odżywianiu (13%).

 

Skuteczna pomoc pracodawcy wymaga angażowania się w konkretne działania, które powinny wspomóc w rozwiązaniu problemu wypalenia zawodowego, ale przede wszystkim do niego nie dopuścić. Pracownicy coraz głośniej sygnalizują swoje potrzeby, oczekując od pracodawców większego zaangażowania w realizację systematycznych działań poprawiających dobrostan fizyczny i psychiczny.

Z przyjemnością poznamy Twoją opinię

Skomentuj

Wystarczy 5 sekund aby być zawsze na bieżąco.

Zapisz się do naszego newslettera tutaj:

Informacje o najciekawszych artykułach i nowościach w świecie HR.





Dziękujemy za zapisanie do naszego newslettera. Od teraz będziesz na bieżąco ze światem HR.

Share This
HRstandard.pl
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0