Zdrowa i smaczna dieta – a pełen etat

220Codziennie podejmujemy decyzje na temat tego, co znajdzie się naszej diety. Czy będzie ona zdrowa i dostarczała wszystkich niezbędnych składników? A może wręcz przeciwnie. Przyczyni się do zwiększania poziomu stresu, zmęczenia i braku energii. Nikt nie jest w stanie zmusić nas do jedzenia rzeczy, których nie lubi. Tak samo, jak nikt nie stoi nad nami, pilnując naszych wyborów dietetycznych.
 
 
 
 
 
 
Czemu więc, kiedy mamy całkowitą swobodę w podejmowaniu decyzji dotyczącej naszej diety wybieramy produkty niekoniecznie potrzebne i wspomagające nasz organizm? A dodatkowo sami osłabiamy i zmniejszamy swój potencjał lub co gorsza przyspieszamy rozwój niektórych chorób, np. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego lub otyłości.
 
Dlaczego dieta jest tak ważna w naszym życiu? Przede wszystkim:
 
1. Redukuje ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych (chorób serca, cukrzycy typu II czy otyłości)
2. Poprawia nastrój oraz podnosi poziom energii.
3. Zmniejsza poziom stresu.
4. Zapewnia utrzymanie prawidłowej wagi.
 
Jakie zmiany wprowadzić w swojej diecie?
 
Jeśli zależy Ci na trwałej zmianie nawyków nigdy nie zaczynaj od wywrócenia swojego życia do góry nogami. W przypadku, gdy codziennie sięgasz po słodycze początkowo ogranicz ich jedzenie do 3-4 dni w tygodniu z przerwami pomiędzy nimi. Kiedy już będziesz mieć pewność, że stary nawyk został zastąpiony nowym postaraj się o dalsze modyfikacje. Jednocześnie jesteś w stanie pracować nad 2-3 modyfikacjami w diecie, ponieważ faktycznie skupisz się na tym, aby zmienić je na trwałe, a nie na okres dwóch tygodniu, gdy masz wysoki poziom motywacji.
 
Spróbuj popracować wprowadzić te małe zmiany:
 
1. Jedz określoną ilość jedzenia dopasowaną do Twojej aktywności fizycznej oraz trybu pracy. Nie stosuj diet niskokalorycznych przy intensywnym stylu życia oraz nie przejadaj się, gdy wiesz, że ¾ czasu spędzasz w pozycji siedzącej.
2. Staraj się codziennie zjeść przynajmniej jedną porcję warzyw i owoców.
3. Wybieraj surowe warzywa i owoce zamiast soków.
4. Postaraj się, aby produkty pełnoziarniste stanowiły połowę dostarczanych węglowodanów – dotyczy to nie tylko pieczywa, ale także makaronów, ryżu i kasz.
5. Sięgaj po mleko o zawartości tłuszczu 1,5% i 2%.
6. 3 razy w tygodniu zamiast mięsa wybierz fasolę, soczewicę lub inne nasiona roślin strączkowych.
7. Jedz rybę przynajmniej raz w tygodniu – pieczoną w piekarniku lub zgrillowaną.
8. Nie omijaj posiłków i zawsze miej pod ręką małą przekąskę w razie pojawianie się uczucia głodu.
9. Staraj się codziennie poświęcić 30 minut, aktywnie spędzając czas.
10. Pij wodę, nawet jeśli nie czujesz pragnienia.
11. Pamiętaj o ograniczeniu dodanych tłuszczów, cukru i soli.
 
W jaki sposób praca wpływa na Twoją dietę?
 
Przede wszystkim ważne są kwestie, takie jak: przerwy w pracy na lunch – regularne i odgórnie ustalone czy wprost przeciwnie. W niektórych firmach organizowane są również warsztaty dietetyczne, na których oprócz materiałów można dowiedzieć się więcej o diecie osoby pracującej. Oprócz tego dużą rolę odgrywa wyposażenie pomieszczenia socjalnego – wyposażenie w mikrofalę lub lodówkę.
 
Czynniki te także decydują o wyglądzie naszej diety – jeśli nie mamy, gdzie odgrzać swojego lunchu musimy wybierać propozycje dań na zimno. To samo dotyczy przechowywania posiłków, w razie braku miejsca nie możemy zabrać ze sobą 3 pojemników z jedzeniem.
Przygotowaliśmy także kilka informacji o tym, co wybrać na lunch.
 
Jeśli masz pytania dotyczące diety dla pracownika skontaktuj się z nami kalorynka@kalorynka.pl
Autor: eHealth Polska Spółka z o.o. właściciel portalu zdrowotnego www.kalorynka.pl
 
 
hrstandard
 
 

Z przyjemnością poznamy Twoją opinię

Skomentuj

Wystarczy 5 sekund aby być zawsze na bieżąco.

Zapisz się do naszego newslettera tutaj:

Informacje o najciekawszych artykułach i nowościach w świecie HR.

Dziękujemy za zapisanie do naszego newslettera. Od teraz będziesz na bieżąco ze światem HR.

Share This
HRstandard.pl
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0