Zakupy i żywność – co wybierać a czego unikać?

produce-department (1)
Oprócz stosowania odpowiednio zbilansowanej diety, która dostarczy nam wszystkich niezbędnych składników bardzo ważnym elementem zdrowego odżywiania są zakupy. Jeśli robisz je bez wcześniejszego przygotowania listy w Twoim koszyku mogą znaleźć się produkty, których tak naprawdę nie potrzebujesz.
 
Na co zwrócić uwagę podczas wizyty w sklepie spożywczym?
 
1. Nigdy nie odwiedzaj supermarketu, kiedy jesteś głodny – zakupy po pracy mogą być dobrym rozwiązaniem, ale tylko wtedy, gdy wcześniej zjadłeś coś pożywnego. W ten sposób nie kupisz wysokokalorycznych produktów, np. słodyczy lub posiłków gotowych do odgrzania w mikrofali.
 

Pamiętaj! Regularne posiłki są niezwykle ważne ze względu na zachowanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu zapewniasz sobie wysoki poziom koncentracji i skupienia.

 
2. Nie rób zakupów, gdy masz zły humor – jedzenie bardzo łatwo może zostać naszym emocjonalnym pocieszycielem. Łatwiej jest usprawiedliwić nam obecność tabliczki czekolady w koszyku, gdy „przecież mieliśmy ciężki dzień i zasługujemy na małą przyjemność”.
 
3. Staraj się robić zakupy rano – według przeprowadzonych badań nasza wola jest zdecydowanie silniejsza w godzinach porannych i wtedy powinniśmy wybierać się na zakupy. Trudniej ulegamy pokusom, a tym samym, kupujemy zdrowsze produkty.
 
4. Odmawiaj szybko i nie zastanawiaj się – przechodząc przez dział ze słodyczami, chipsami czy innymi produktami, które nie odznaczają się zbyt dużymi walorami odżywczymi, odmawiasz tylko raz. A niezdrowym przekąskom, które kupisz i postawisz na półce w kuchni będziesz musiał odmawiać cały czas.
 
5. Zaplanuj, co będziesz jeść w ciągu tygodnia – możesz opracować swój plan dietetyczny samodzielnie lub skorzystać z pomocy eksperta. W obu przypadkach wszystko zaczyna się od zrobienia zakupów. Jest na to prosty sposób: przygotuj kartkę A4 i podziel ją na dni tygodnia, następnie wpisz dania, które planujesz przygotować oraz potrzebne składniki, a na końcu sprawdź, co masz w domu i wykreśl z listy zakupów
 

Pamiętaj! Aby ułatwić sobie przygotowanie planu dań zacznij od 2-3 dni i stopniowo zwiększaj liczbę dni.

 
HRS30031
Z zakupami wiążę się również uważne czytanie etykiet produktów. Co można z nich wyczytać?
 
Przede wszystkim zwróć uwagę na skład – kolejność umieszczonych w nim składników nie jest przypadkowa. Zgodnie z rozporządzeniami, producent ma obowiązek zachować kolejność od składnika, którego w produkcie znajduje się najwięcej do tego, którego jest najmniej.
 
Dobrym przykładem są jogurty owocowe – jeśli cukier znajduje się w czołówce składników oznacza to, że słodycz jogurtu nie jest wywołana wsadem owocowym, a właśnie dodanym cukrem.
 

Pamiętaj! Im mniej składników w produkcie tym jest on zdrowszy.

 
Kolejne punkty, na które zwracamy uwagę to z jednej strony data przydatności spożycia – zwłaszcza przy produktach dostępnych w cenach promocyjnych, a z drugiej zawartość poszczególnych składników – cukrów prostych, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli.
 
A co zrobić, kiedy jemy na mieście?
 
1. Nie omijaj posiłków tylko dlatego, że masz zamiar zjeść na mieście – kup owoc, pełnoziarnistą bułkę i maślankę lub zamów sałatkę. Ważne, aby pamiętać o regularności i 3-4 godzinnych odstępach między posiłkami.
 
2. Przemyśl swój wybór i nie jedz czegoś, tylko dlatego, że znalazło się na stole – częstym błędem, który popełniamy jest sięganie po chleb podany jako przystawka.
 
3. Wybieraj miejsca ze zróżnicowanym menu, aby móc dokonać zdrowego wyboru.
 
4. Unikaj potraw smażonych, duszonych i pieczonych z użyciem tłuszczu, potraw „pływających” w tłustym sosie lub oleju. – jeśli nie jesteś pewien w jaki sposób dany posiłek będzie przygotowany, spytaj w razie potrzeby i poproś o zmianę sposobu przygotowania.
 
5. Zamiast dodatkowej porcji frytek czy pieczonych ziemniaków zamów więcej surówki lub warzyw.
 
6. Nie zmuszaj się do jedzenia – poproś o zapakowanie dania i zjedz je potem w domu.
 
7. Jeśli nie możesz zrezygnować z deseru wybierz świeżą sałatkę owocową bez bitej śmietany i sosów, sorbet lub koktajl mleczno-owocowy.
 
8. Staraj się jeść powoli w ten sposób sygnał o tym, że jesteś już najedzony jest w stanie dotrzeć do Twojego mózgu nim sięgniesz po kolejne danie.
 

Pamiętaj! Nawet najlepiej przygotowany jadłospis nie sprawdzi się, jeśli nie będziesz dobrze przygotowany do jego realizacji. Już podczas wykonywania zakupów decydujesz o tym czy Twoja dieta będzie Cię wspomagać, czy wręcz przeciwnie.

 
HRS3004
 
 
Źródło: eHealth Polska Spółka z o.o. właściciel portalu zdrowotnego kalorynka.pl
 
 

Z przyjemnością poznamy Twoją opinię

Skomentuj

Wystarczy 5 sekund aby być zawsze na bieżąco.

Zapisz się do naszego newslettera tutaj:

Informacje o najciekawszych artykułach i nowościach w świecie HR.

Dziękujemy za zapisanie do naszego newslettera. Od teraz będziesz na bieżąco ze światem HR.

Share This
HRstandard.pl
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0